På alla helgons dag så minns vi troende som gått före.

De flesta vet att det finns ett antal helgondagar spridda över året. Senaste tiden så har man kunnat läsa om heliga Birgitta, St Franciscus och Sta Helena.

Det fanns inte tillräckligt många dagar på året för alla helgon. Därför blev det trångt i kalendern. Då kom någon
på den geniala idén att fira alla helgon på en och samma dag. Alla helgons dag. Smart!

Jag tror att hela den företeelsen med helgon kan uppfattas/upplevas som lite konstigt för dagens moderna människor. Man förstår inte vad det handlar om. Det kan ibland ha att göra med avarter som man har sett, t ex där människor har tillbett helgonbilder. Därför behöver man nog påminna sig om att det aldrig har varit något godkänt bruk i de historiska kyrkorna att tillbedja helgon. Vad sedan människor gör är en annan sak. Däremot så har kyrkan alltid vördat dem som föredömen i tron. Först var det de kristna martyrerna under Romarrikets dagar, som hedrades på detta sätt eftersom de fick ge sina liv för tron. Senare blev det fallet även för asketerna, munkarna och andra föredömen i tron.

Det som är själva tanken är att helgonen finns inför Guds tron och ber för världen. M a o, man menar att dem är närvarande och levande om än osynliga.

Oavsett vad man tycker eller anser om detta, så tror jag att det är väldigt bra att tänka så här: Att tänka sig Bibeln och kyrkans historia som ett album. I detta album kan man lära sig mycket om de troende som levt antingen lång eller kort tid före mig. Man visar en uppskattning och tacksamhet till Gud för vad han har gjort genom andra människor. Man uppmuntras, uppbyggs, lär sig av andras misslyckanden och framgång, korrigieras och mycket mer. Man inser att man inte är en troende på en öde ö. Nej, man är ihopkopplad med troende ända tillbaks till Jesus och apostlarnas dagar.

Tänk på troende hjältar som Ireneaus av Lyon, Ignatius, Athanasius, Augustinus, eller för att ta närmare i tiden: C.S.Lewis,(för mig är han ett helgon/modern kyrkofader) Dietrich Bonnhoefer (en sann martyr), ja…listan kan ju givetvis göras jättelång.

Ett helgon har varit en pilgrim här på jorden. Dvs att leva i den här världen men inte av den här världen. Att visserligen leva här men ändå vara en främling som har sitt hemland någon annanstans. En pilgrim är en troende som gått före och visat vägen. Dessa människor är det värt att se på och följa deras exempel.

Advertisements

0 Responses to “På alla helgons dag så minns vi troende som gått före.” 1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ett samtal om kristen teologi och annat intressant såsom historia, samhälle och kultur.
Läs mer...

A conversation about Christian theology and other interesting things such as history, society, and culture.
Read more...

 • This blog in English (through Google Translate)
 • Twitter Updates

  Blog Stats

  • 29,650 hits

  Categories

  Archives

  Advertisements

  %d bloggers like this: