Oundviklig splittring mellan Svenska kyrkan och Mekane Yesus

Läser idag på Dagen om den fortsatta frostiga relation som är statusen mellan Svenska kyrkans ledning och Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien.(se här) Ursprunget till den frostiga relationen är Svenska kyrkans kontroversiella beslut om välsignelseakt för samkönade äktenskap. Det ser ut som att en tydlig splittring är oundviklig mellan de båda Lutherska kyrkorna om man ska tolka Mekane Yesus kyrkans uttalanden.

Wejryds argument att de båda lutherska kyrkorna kommer fram till olika ståndpunkter pga “kulturella” olikheter är ju intellektuellt oförsvarbart och mycket anmärkningsvärt. Hur kan han mena att detta skulle vara en kulturell fråga och inte en teologisk fråga? Hur kan det komma sig att så många kyrkor utöver den stora världen från vitt skilda kulturella kontexter ändå kommer fram till samma teologiska ståndpunkt, nämligen att äktenskapet är ämnat för man och kvinna. Är Sveriges kultur så annorlunda? Och hur har Kyrkan sett på denna fråga genom kyrkans historia? Nej, detta är ett politiskt beslut taget av en kyrka som inte är i samklang med den samlade kyrkan.

Mekane Yesus (som betyder: platsen där Jesus bor) är en kyrka som fortsätter att växa enligt statistiken. Den är idag världens näst största lutherska kyrka (Eter den Svenska kyrkan) med ca 5miljoner medlemmar. Det som är intressant här är ju att medlemmarna här har aktivt gjort ett val att vara medlemmar och aktiva i kyrkan till skillnad från t ex den Svenska kyrkan.
Nu är inte jag en siffer-råtta eller statistik-nörd, utan det intressanta är ju vad denna information pekar på. Det pekar på att många människor kommer till tro på Jesus Kristus och får sina liv förvandlade och ett levande hopp på evigheten. Det är någonting som gör att denna kyrka växer medans t ex andra kyrkor i världen, tex Svenska kyrkan, tappar medlemmar.

För dom som inte visste det så har Mekane Yesus kyrkan sitt ursprung i Svensk mission genom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS). Själv så är jag född i Etiopien men blev adopterad till Sverige som liten. Därför har jag ett extra gott öga till vad som händer i Etiopien i allmänhet och inom kyrkovärlden i synnerhet.

Advertisements

0 Responses to “Oundviklig splittring mellan Svenska kyrkan och Mekane Yesus” 1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ett samtal om kristen teologi och annat intressant såsom historia, samhälle och kultur.
Läs mer...

A conversation about Christian theology and other interesting things such as history, society, and culture.
Read more...

 • This blog in English (through Google Translate)
 • Twitter Updates

  Blog Stats

  • 29,688 hits

  Categories

  Archives

  Advertisements

  %d bloggers like this: