Newmann institutet invigt!

I helgen som var så passade jag på att besöka Newmann-Institutet i samband med dess invigning som gilitig högskola i Sverige.
Det var en fin tillställning som på lördagen började kl 11.00 med en formell invigning på gatan utanför Newmanns lokaler. Det var förhållandevis mycket folk samlade för att närvara och lyssna på de olika talarna. Det var särskilt intressant att lyssna på Jesuitordens generalföreståndare, Pater Adolfo Nicolás. Det var även han som drog ner skynket för den nya skylten över Newmanns lokaler. Efter några andra talare, så bjöds alla på en lite dryck och något matnyttigt.
Såg Sveriges miljöminister, Andreas Carlgren, närvara. Andra bekanta ansikten närvarande var Anders Piltz, Per Beskow, Gösta Hallonsten bl a. Tydligen var det många representanter från olika teologiska skolor i Sverige såväl som katolska representanter i Europa.

På eftermiddagen så fortsatte invigningen med en sk öppen konferens där 3 föreläsningar avlöste varandra som var intressanta. I första som jag var närvarande på talade Jean Luc Marion över ämnet “the impossibility of Atheism”, där talaren, själv framstående filosof i Frankrike, disskuterade definitionerna av impossibility samt atheism bl a. Tidvis var det svårt att hänga med, i första hand för att man satt långt bak i lokalen (Universitetshuset) och att talarens fransk-engelska dialekt var svår att uttyda. Den andra föreläsningen hölls av Hans Joas, tysk framstående Religionssociolog. Han disskuterade över ämnet “Challenges of Christanity today” där han påvisade var kyrkan kommer att möte de största utmaningarna. Mycket systematisk talare (typiskt tyskt) och dessutom tydlig engelska. Tyvärr så hade jag inte tid att lyssna på den tredje föreläsningen, men jag gissar att det säkert finns någon sammanfattning från den föreläsningen.

Rent historiskt så är det ju en intressant och anmärkningsvärd sak att Newmanninstitutet blir den första av staten godkända katolska högskolan i Sverige sedan reformationen. M a o, efter närmare 500år. Lite tidigare (1477) hade påven Sixtus IV grundat Uppsala Universitet. Så detta var ur ett kyrkohistoriskt perspektiv väldigt intressant att närvara på.

Advertisements

0 Responses to “Newmann institutet invigt!” 1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ett samtal om kristen teologi och annat intressant såsom historia, samhälle och kultur.
Läs mer...

A conversation about Christian theology and other interesting things such as history, society, and culture.
Read more...

 • This blog in English (through Google Translate)
 • Twitter Updates

  Blog Stats

  • 29,688 hits

  Categories

  Archives

  Advertisements

  %d bloggers like this: