Antisemitisk finansiär bakom “Ship to Gaza”

Det har varit mycket liv omkring konvojen “Ship to Gaza” i medierna och på bloggarna. Många starka reaktioner på det som hände med ett antal människor döda som konsekvens. Jag och många med mig tyckte väl att den Israeliska militären tog till lite mycket övervåld när man bordade skeppet. Visst var det inga fredsaktivister som mötte dom utan det verkade som ligister var ombord. Dock så kan man ju tycka att de kunde ha löst det på annat sätt. Men samtidigt så är det ju lätt att på avstånd se på och komma med s k kloka råd. Det som är viktigt i kölvattnet av hela denna märkliga händelse är att analysera lite vilka som låg bakom det här initiativet. Vilka var med och sponsrade eller finansierade hela projektet mm. En som har gjort det är Patrik Öhberg, doktorand på Göteborgs Universitet.
I en artikel på DN:s kulturdebatt se här så har Öhberg belyst det faktum att bakom en av organisationerna som finansierat Gaza-konvojen, så lurar en klart uttalad antisemit. Organisationen som det gäller är Perdana Global Peace Organisation och ledaren är Mahathir Mohamed, Malaysias expresident. Mohamed är mycket kontroversiell och har sagt många grovt antisemitiska uttalanden i offentliga sammanhang som Öhberg visar i sin artikel. Bl a ska han ha sagt i en stor konferens (OIC) 2003 i Malaysia följande:

”Européerna dödade sex av tolv miljoner judar, men i dag styr judarna världen genom ombud. De får andra att slåss och dö för dem. De uppfann socialism, kommunism, mänskliga rättigheter och demokrati så att det inte skulle gå att förfölja dem och för att åtnjuta jämlikhet.” (Asia Times 23/10 -03)

I ett annat sammanhang ska han ha sagt att förintelsen var ett misslyckande pga att han menade att Judarna fortfarande ställer till problem (antar han menade Israel-Palestina konflikten bl a). Man blir verkligen förvånad över att etablissemanget runt Ship to Gaza låtit sig finansieras av en uttalad antisemit. Är det bara sådana typer som man kan få support ifrån eller vad? I mina ögon så tappar man mycket i trovärdighet när man har den typen av människor bakom sig. Man undrar ju vilka fler som finns bakom det här initiativet. Att Stellan Vinthagen sedan på klassiskt vänster-manér ironiserar över Öhbergs artikel förvånar kanske inte. Vinthagen menar att Mohamed inte finansierat utan har organiserat en insamling. Han menar att Öhberg blandar korten och försöker anklaga med sk “guilt by association”. Dock så tycker jag nog att skillnaden mellan att själv finansiera och att organisera en insamling till förmån för något inte är speciellt stor skillnad, utan bara en organisatorisk skillnad. Helt uppenbart så väljer Vinthagen att inte alls på ett tydligt sett ta avstånd från en antisemit som Mohamed, utan är nog ganska tacksam för de gåvor de fått från honom. Hade han varit noga med saken så skulle de kollat upp karln och inte tagit emot pengar, precis som en organisation till förmån för Israel skulle för att vara trovärdig inte skulle ta emot pengar från Palestiner-hatare.

Det som är den stora frågan när det gäller Mellanöstern-konflikten är inte Gaza-konvojen eller Gaza-blockaden (Även Egypten blockerade gränsen till Gaza under väldigt långt tid utan några liv). Den stora frågan det handlar om är Israels rätt att existera, Israels rätt till säkerhet och skydd runt sina gränser, att dom slipper dagliga raketbeskjutningar som har pågått så otroligt länge. Palestinierna behöver givetvis också få förnödenheter, rättskydd, demokrati och rättigheter. När det gäller Palestinierna, så måste man få en ordentlig Palestinsk adminstration. En administration som är mån om sitt folk, som inte är korrupta, som inte vill lösa politiska problem med vapen utan förhandling, som vill ha fred och frid med Israel och istället för krig ha utbyte. En administration som vill utveckla ett samhälle, infrastrukyur. skola, barnomsorg, utbildning, näringsliv, samhällsliv kulturliv osv.

Frågan är vad nästa steg i fredsprocessen är?

Advertisements

0 Responses to “Antisemitisk finansiär bakom “Ship to Gaza”” 1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ett samtal om kristen teologi och annat intressant såsom historia, samhälle och kultur.
Läs mer...

A conversation about Christian theology and other interesting things such as history, society, and culture.
Read more...

 • This blog in English (through Google Translate)
 • Twitter Updates

  Blog Stats

  • 29,688 hits

  Categories

  Archives

  Advertisements

  %d bloggers like this: