Bra artikel av Maciej Zaremba

I dagens nummer av DN (se här ) så tar den duktige journalisten Maciej Zaremba upp om vuxenmobbning i Sverige av idag. Reportaget är uppseendeväckande och tragiskt. Det handlar om utnyttjande av arbetskraft för privata intressen, det handlar om utnyttjande av människor i särskilt utsatt situation, vilket nyanlända invandrare befinner sig i. Det handlar om fackliga representanter som blundar och ignorerar tragiska människoöden där dom egentligen borde ingripa . Man frågar sig: Finns det människor som är så korkade och elaka mot andra människor att man kan behandla dom som skit? Ja, uppenbarligen finns det gott om det i vårt samhälle.

Uppdrag granskning har ju påvisat i en serie program under våren att det finns många företag där man systematiskt har utnyttjat i synnerhet invandrare för ganska tuffa arbeten och väldigt dåligt betalt. Att man sedan blånekar i tv-rutan eller i telefonsamtal verkar man inte skämmas för. Jag tror att det som har kommit fram antagligen bara är toppen på ett isberg. Förmodligen finns det väldigt mycket av dessa oegentligheter i vårt samhälle. Hur ofta har det inte kommit fram att människor har blivit kommenderade hem till chefer att röja i deras trädgårdar och göra andra arbeten utan att knappt få betalt för det. Man undrar hur dom tänker! Dom tänker väl inte alls. Frånvaron av medmänsklighet, värme och solidaritet med människor som flytt från andra länder är kompakt.

Visst är det så att program som Robinson på nått sätt tydliggör beteenden som är vanliga idag i de olika mänskliga relationerna. Människor skapar pakter mot varandra, talar illa och förtalar bakom ryggen, spelar ett spel, intrigerar. De mest primitiva reaktionerna hos folk uppskattas och hyllas i medierna som i sin tur får sälja lite mer lösnummer. Det trista är att detta är hur många arbetsplatser ser ut och fungerar idag. En del mer tydliga och andra mer under ytan. På något sätt så saknas det moraliska kompasser och etiska riktlinjer för hur man beteer sig mot andra människor. Man undrar även hur många som vågar reagera när den här typen av oegentligheter och missförhållanden är tydliga. De flesta vågar väl inte säga något om det innebär att man ta en risk att förlora sin försörjning (man sågar inte av grenen man sitter på!). Folk väljer att hålla tyst för att man är så otroligt feg. Civilkurage är en stor bristvara idag! Man resonerar mer som så att var och en får sköta sitt (sköt dig själv och skit i andra har man väl hört!). Man ska inte lägga sig i någon annans liv. Resultatet är att vi människor blir hårda och cyniska och mer eller mindre njuter av att se hur det går illa för vissa människor. Jag tror att det ligger en del i citatet från sociologen Zygmunt Baumanns förklaring: Vi njuter av att det inte är vår tur denna gång.
Jag hoppas verkligen att detta är något som kommer att komma till ytan! Detta är något som verkligen behöver debatteras och diskuteras. Frågan är bara hur många som har drabbats liknande det fall som beskrivs av Maciej Zaremba?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ett samtal om kristen teologi och annat intressant såsom historia, samhälle och kultur.
Läs mer...

A conversation about Christian theology and other interesting things such as history, society, and culture.
Read more...

 • This blog in English (through Google Translate)
 • Twitter Updates

  Blog Stats

  • 29,688 hits

  Categories

  Archives

  Advertisements

  %d bloggers like this: