Transforming Missions – David Bosch

Vad är Mission?

“Mission is, quite simply, the participation of Christians in the liberating mission of Jesus, wagering on a future that verifiable experience seems to belie. It is good news of God’s love, incarnated in the witness of a community, for the sake of the world”

Citatet kommer från David Bosch, 1900-talets ledande missions-forskare från Sydafrika som tyvärr avled i bilolycka. Han har skrivit boken “Transforming Mission: Paradigm Shifts in Theology of Mission” som är en mastodont bok inom missions-forskningen.
Det är ett verk som skulle kunna klassas som “Summa Missiologica” med referens till Thomas Aquinas berömda verk, “Summa Theologica”. Denna bok är ett måste för missionsstudenten, missionären, missionsledaren och även föreståndare och pastorer. Titeln på boken har som förklaring, att mission är något som transformerar, samtidigt som effektiv mission är något som konstant transformeras och utvecklas. Man skulle kunna säga att författarens tes genom hela verket är att det finns inget dominerande paradigm när det gäller mission. Det är snarare ett konstant utvecklande/transformerande paradigm.

David Bosch är en väldigt intressant person så till vida att han växte upp i Sydafrika under Apartheids uppkomst och var i början positiv till apartheid, men efter närmare gemenskap med svarta blev starkt kritisk till det rasistiska sysmet. Han började arbeta med mission och började bygga broar i Sydafrika. Han var medlem i Reformerta kyrkan som tyvärr var positiva till Apartheid. Han slutade på Samfundets Teologiska seminarium efter att ha blivit isolerad och började jobba på det enda blandade universitetet i Sydafrika, i Pretoria.

Han bidrog med försoningsarbetet i Sydafrika, samtidigt som han var en internationell ekumenist. Han byggde broar mellan evangelikaler och Ekumener utöver världen, var närvarande vid Lausanne-kommittens samlingar, och Världskyrkorådet.

Bosch var en av de få Kristna som har tagit steg för att bygga broar mellan Kristna från olika sammanhang för att arbeta för Missio Dei, Guds mission.

Om du är intresserad av mission, så är detta en bok som du bör ha i din bokhylla. Rekommenderas starkt!

Advertisements

1 Response to “Transforming Missions – David Bosch”


 1. 1 pulkkanen May 16, 2010 at 9:45 am

  Tack för tips! /
  Tuus
  /j


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ett samtal om kristen teologi och annat intressant såsom historia, samhälle och kultur.
Läs mer...

A conversation about Christian theology and other interesting things such as history, society, and culture.
Read more...

 • This blog in English (through Google Translate)
 • Twitter Updates

  Blog Stats

  • 29,688 hits

  Categories

  Archives

  Advertisements

  %d bloggers like this: