Stora nyheter på den Asiatiska horizonten

Eftersom jag har bott ett antal år i Asien, så brukar jag följa med hyfsat i vad som sker i den delen av världen. Senaste tiden har det skett många viktiga saker som kommer att påverka framtiden. Den ena saken är att den Indiska befolkningen har valt sin regering! Kongresspartiet har fått fortsatt förtroende att styra den tidigare juvelen i det Brittiska ostindiska kompaniets styre. Det är betydelsefullt och glädjande för alla minoriteter och de kristna i synnerhet, som får uppleva större frihet under Kongresspartiet än under det hindunationalistiska BJP.
Den andra saken är att de Tamilska Tigrarna i Sri Lanka, eller Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) som är deras officiella namn, har temporärt besegrats som det verkar! Times of India rapporterar att deras ledare ska ha dött vilket betyder ett enormt bakslag för Tigrarna. Denna konflikt har ju varit långlivad och är också komplicerad. Det går inte bara att säga att en part har rätt eller fel. Verkligheten är mer komplicerad än så. Mitt intryck är att Tamilerna har under lång tid behandlats som andra klassens medborgare i landet. Den här typen av indelning av folkgrupper är ju som sagt bekant i ett grannland till Sri Lanka. Det märkliga i det sammanhanget var att Indien stödde Tigrarna en lång tid ända tills Rajiv Gandhi blev mördad av en kvinnlig självmordsbombare med koppling till LTTE.
Konflikten är dock som sagt komplicerad och har ju pågått under väldigt lång tid. Singaleserna har hävdat att man blev diskriminerade när Britterna styrde i landet och att Tamilerna då favoriserades. Därför vill singaleserna vända på steken. Som en konsekvens av ombytta roller kan man säga, så uppstod redan i början av 70-talet Tamilska organisationer för att ena Tamilerna mot Singaleserna och för att få en egen stat. LTTE kom att framstå såsmåningom som den starka enande kraften. Man lyckades med det genom taktik och strategi såväl som genom mord och hot!

Om man ska säga något till Tigrarnas försvar så är det ju att det har pågått och pågår fortfarande ett tydligt förtryck mot Tamiler i Sri Lanka. Singaleserna som är i majoritet har dominerat och styrt politik och makten helt. Personliga kontakter intygar det. Givetvis har man bevarat sina egna intressen mot andra grupper i samhället, däribland tamilerna. Tigrarna började föra en väpnad kamp när det blev förbjudet att argumentera för en delning av staten. Man har inte räds att utföra de mest bestialiska och vansinniga självmordsdåd och andra grymheter som är emot all sans och balans. Dom har haft och antagligen har fortfarande många frivilliga självmordssoldater. Dessa får alltid en ärorik middag med ledaren för LTT innan de utför sina uppdrag.

Regeringen i Colombo har ju i olika perioder utfört våldsam krigföring mot Tigrarna utan att ha lyckats besegra dom. Under senaste slutoffensiven mot Tigrarna, så visade Regeringen och militären ingen hänsyn till civilbefolkningen. Fruktansvärt många umbäranden och hemskheter drabbade civila människor som inte haft något skydd i detta regelrätta krig där Regeringens krigsmakt haft stora resurser. Det tragiska är att regeringen också tittat bort från denna civilrättsliga sida i sitt hat mot Tigrarna.

Samtidigt som man skulle önska mer inblandning av FN, Eu osv så är det helt klart svårt. De flesta stater ser en inblandning utifrån med stor skepticism och misstänksamhet. Man vill inte ha någon utländsk inblandning utan ser det som interna angelägenheter. Det om något visar konflikten i Sri Lanka. Man undrar hur länge den här sk fredssituationen kommer att vara!

Advertisements

0 Responses to “Stora nyheter på den Asiatiska horizonten” 1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ett samtal om kristen teologi och annat intressant såsom historia, samhälle och kultur.
Läs mer...

A conversation about Christian theology and other interesting things such as history, society, and culture.
Read more...

 • This blog in English (through Google Translate)
 • Twitter Updates

  Blog Stats

  • 29,688 hits

  Categories

  Archives

  Advertisements

  %d bloggers like this: