Grattis Mekane Yesus!

En av världens största Lutherska kyrkor, Mekane Yesus kyrkan i Etiopien, (EECMY – Ethiopian Evangelical Church Mekane Yesus) läs här, firar de närmaste dagarna 50år som kyrka. Enligt statistik bl a från Lutherska Världsförbundet se här så är det världens näst största Lutherska kyrka. Det är intressant så till vida att i denna kyrka har alla aktivt valt att vara med i kyrkan och inte såsom tex Svenska Kyrkan där man blir medlem mer eller mindre lite slentrianmässigt.
Nu är ju inte siffror allting, men faktumet att så många människor som kommer till tro på Jesus Kristus i och genom Mekane Yesus kyrkan inger respekt. Dessutom är den enorma tillväxten ett tecken som återspeglar djupare dimensioner.
Kyrkan har ju sitt ursprung från Svenska EFS (Evangeliska Fosterlands Stiftelsens) missionsverksamhet i Etiopien och har haft goda och nära relationer med EFS och Svenska Kyrkan i Sverige. Dock i samband med diskussionen om välsignelseakt för homosexuella i SvK, så kom relationen mellan Mekane Yesus och Svenska Kyrkan att bli frostig.

En intressant aspekt av Mekane Yesus kyrkan är att denna stora kyrka har kunnat omfamna den karismatiska dimensionen av det kristna livet och samtidigt behållit sin konfessionella tradition och liturgy. Mekane Yesus har ju som grunddokument bl a Augsburgska bekännelsen och Luthers skrifter.
När jag var senast i Etiopien, så träffade jag bl a Agne Nordlander som har arbetat och numera arbetar på Mekane Yesus kyrkans teologiska seminarium i Addis Abeba. Vi hade tid för gemenskap där han berättade om sina mångåriga erfarenheter av Mekane Yesus kyrkan. Här tror jag att vi kristna i Sverige inom de olika samfunden har nått att lära. Varför inte göra ett studiebesök i Addis Abeba!

Advertisements

0 Responses to “Grattis Mekane Yesus!” 1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Ett samtal om kristen teologi och annat intressant såsom historia, samhälle och kultur.
Läs mer...

A conversation about Christian theology and other interesting things such as history, society, and culture.
Read more...

 • This blog in English (through Google Translate)
 • Twitter Updates

  Blog Stats

  • 29,688 hits

  Categories

  Archives

  Advertisements

  %d bloggers like this: